Влез Регистрация

Скрий

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоят e-mail адрес и ще ти изпратим link, с който да създадеш нова парола.

Назад

Затвори

БГ Радио днес празнува своя 20-ти юбилей

снимка: БГ Радио

05 мар 2021 г.

Точно преди 20 години на 3ти март 2001г. с грандиозен концерт на пл. Александър Батенберг стартира най- българското радио с страната - БГ Радио. Първата песен, която прозвучава в ефира на радиото е „Моя страна“ на вечния Емил Димитров. От първия ден на излъчването си до момента БГ радио е единствената радиостанция, която излъчва само и единствено българска поп и рок музика. Мисията на медията вече 20 години е да подкрепя и популяризира българските изпълнители и култура. БГ радио е уникално като идентичност и като формат и вече 20 години озвучава ежедневието на слушателите си както със златни български песни, така и с най-актуалните родни хитове.

За тези 20 години, в ефира на БГ радио са прозвучали над 5000 премиери на нови песни, стотици хиляди часове българска музика и десетки класации обединяващи най - любимите песни на слушателите.
Вече 20 години, освен че популяризира българска музика, БГ Радио се стреми да награждава и най- заслужилите в музикалната индустрия. Вече 20 години част от културния календар на страната са Годишните музикални награди на БГ радио. Най – престижното музикално отличие за съвременна българска музика.
 

За рождения си ден БГ Радио прави подарък на феновете на българската музика. На 3-ти март, в най – новото мобилно приложение radioplay – любимите радиостанции на едно място, стартира изцяло нов специализиран канал – БГ Радио 20. Каналът ще включва изпълнения от 20 годишната история на радиото - от първия концерт на пл. Александър Батенберг през 2001г. до последната церемония по връчване на Годишните музикални награди през 2020г. Слушателите ще имат възможност да чуят някой от най- запомнящите се и емблематични изпълнения на сцената на БГ Радио. Сред тях ще бъдат "Бъди какъвто си" в изпълнение на Звезди и Мариана Попова от 2001 г., "Тази вечер аз съм хубава" на Дони и Нети  от 2002г., "Минаваш през мен" на Каризма от 2005г.,  "Да е влюбен този свят" на Камелия Тодорова и група Те от 2007г., "Клетва" в изключителното изпълнение на Кирил Маричков и група Сигнал, както и впечатляващото изпълнение на "Ти дойде" на Лили Иванова и Васко Василев от 2013г. и още много.

Освен новия ексклузивен канал, който стартира в мобилната апликация radiopay за юбилея на БГ Радио, през целия ден на 3ти март ще звучат специално записани поздравления от Лили Иванова и още много от звездите на БГ радио. От 13ч. до 17ч. ще се състои извънреден празничен ефир "Любими песни за любимо радио“ с водещ Атанас Стоянов. Ще чуем и интервю с Васил Найденов, който ще разкаже своите спомени от създаването му и ще сподели за най - вълнуващите си моменти, свързани с БГ Радио през изминалите 20 години.

Тази неделя, 7ми март, от 23:00ч. по БНТ ще се излъчи празничен епизод на музикалното предаване „БГ Версия“, което ще включва някой от най – емблематичните изпълнения от първи и втори сезон на предаването.

През целия март, в ефира на БГ радио слушателите ще могат да чуят интересни факти от 20 годишната история на най - българското радио. Ще си припомнят някой от най- знаковите събития в историята на БГ радио, както и много любопитни и интересни факти.

последни новини

виж всички новини